VOOR DE BURGERS, MET DE BURGERS EN DOOR DE BURGERS
De Kiezersclub in uw gemeente Heumen
Een nieuwe politieke partij met doeners. Korte lijnen, dicht bij de inwoners staan. Ons motto is dan ook “Voor de burgers, met de burgers en door de burgers”. Besluiten nemen voor de inwoners maar vooral op grond van inbreng van de burger. Als partij zullen wij een harmonieuze bestuurscultuur creëren tussen het gemeentebestuur, inwoners en organisaties zoals verenigingen en het bedrijfsleven. Wij willen dat de gemeentelijke kennis en kunde ten dienste komt voor het faciliteren en ondersteunen van initiatiefnemers. Het kan niet zijn dat de burger te horen krijgt dat iets niet mag, zonder dat wordt aangegeven hoe te handelen om te bereiken wat men wel wil. Van groot belang is dat de inwoners zich thuis voelen in deze gemeente en niet overruled worden door bestuurlijke besluitvorming. De Kiezersclub is een transparante politieke partij en zal zich namens de kiezer profileren in het gemeentebestuur door continue open te staan voor overleg met de inwoners en voor hun mening en adviezen.
De Kiezersclub is een gemeentelijke politieke beweging; niet gebonden aan een landelijke partij en daarom onafhankelijk. De Kiezersclub is niet links, midden of rechts maar richt haar beleid op het welbevinden van alle inwoners van Heumen. Het belang van de inwoners van de vier kernen, Heumen, Malden, Nederasselt en Overasselt staat bij de keuze van De Kiezersclub voorop. Behouden wat goed is, beëindigen wat onnodig is en nieuw toevoegen waar nodig. Geen onnodige bureaucratie en betutteling maar oog hebben voor het welzijn en de leefomgeving van alle inwoners. Besluitvorming dient op een zo laag mogelijk niveau te zijn in overleg met dorpsplatformen uit de vier kernen in Heumen. De gemeente Heumen dient zelfstandig te blijven en zich te verzetten tegen een te grote bemoeienis van provincie en opgelegde regels van samenwerkingsverbanden. Alleen wanneer dat voor Heumen zinvol is, dient samenwerking met buurgemeenten aangegaan te worden.
Kernpunten
- Tijdig overleg over nieuwe beleidsvoornemens met inwoners, verenigingen en ondernemers, zodat invloed en bijstelling mogelijk is.
- Vergroting dienstbaarheid bestuurlijk gemeente apparaat.
- Transparante informatie gedurende de beleidsuitvoering.
- Betere inzet, onafhankelijke en benaderbare ombuds-functionaris.
- Minder en vereenvoudigde regelgeving.
- Verbeteren van Burgeroverleg door maandelijks de burgers de mogelijkheid te geven zonder afspraak ideeën, vragen en klachten te bespreken.
Veiligheid
Veranderende maatschappelijke normen en waarden brengen met zich mee dat veiligheid en gevoel van een veilige leefomgeving onder druk staat. Gezag van rechtsbescherming dient zichtbaar te zijn. Een belangrijk punt voor handhaving en herkenbaarheid van veiligheid is een goede bereikbaarheid van het politie apparaat. Aangifte doen van iedere vorm van diefstal en criminaliteit dient op eenvoudige wijze bereikbaar te zijn. De Politiepost in Malden dient hiervoor dagelijks bereikbaar te zijn.
Verkeersveiligheid verdient een grotere aandacht voor de weggebruiker, bestuurder en voetganger. Een veiliger oversteek van de Rijksweg in Malden naar het Kerkplein mogelijk maken door een betere en duidelijker voetgangersoversteek met bijvoorbeeld lichtsignalering. De gevaarlijke fietspaden bij de verkeersrotonden dienen aangepakt te worden zonder de verkeersstroom in de piekuren nog meer te belasten.
Kernpunten
- Verruiming openstelling van Politiepost.
- Bredere zebraoversteekplaats en signalering aan de Rijksweg bij winkelcentrum en Kerkplein.
- Verbetering fietsverkeer om en nabij verkeersrotonden Rijksweg.
Milieu, energie en leefbaarheid
De Kiezersclub wil een serieus en haalbaar milieu- en energiebeleid voor onze gemeente. Initiatieven van burgers, bedrijven en verenigingen moeten ondersteund worden, echter zal het financiële en milieu technische aspect tegen het licht gehouden moeten worden. Plaatsen van windmolens in onze gemeente kan alleen in samenspraak met direct omwonenden. Leggen van zonnepanelen op daken en plaatsen van warmte pompen moet gestimuleerd worden. Daarentegen is De Kiezersclub er zeker geen voorstander van om landelijk groen vol te leggen met zonnepanelen. We zullen de realiteit onder ogen moeten zien wanneer blijkt dat de gemeente Heumen enkel met lokaal geïnitieerde besluiten niet energieneutraal kan worden. De Kiezersclub is van mening dat energieneutraal een landelijk aspect is en niet per gemeente kan worden opgelegd. Hiervoor is de leefomgeving te klein en de totale investering te groot en daarmee onbetaalbaar met het gemeenschapsgeld van de gemeente Heumen.
De agrarische sector kan, dankzij de technologische ontwikkeling en vakkennis die deze ondernemers verwerven, op een goede basis aan de milieuregels voldoen. De Kiezersclub wil bestemmingsplannen met voldoende ruimte voor de agrarische sector faciliteren, mits die blijk geven van een goed zorgbeleid voor het milieu.
De gemeente Heumen is een bijzondere gemeente met een unieke ligging tussen de Groesbeekse bossen, het Maldensvlak, de Maas en de Hatertse en Overasseltse vennen. De “vier parels” in de Heumense vallei Overasselt, Heumen, Malden en Nederasselt dienen aantrekkelijk te blijven waaraan ook de eigen inwoners kunnen bijdragen. Initiatieven van burgers dienen ondersteund en gefaciliteerd te worden. De milieustraat moet gehandhaafd blijven. Deze zorgtaak kan ook met financiële steun van de gemeente in private handen gegeven worden.
Kernpunten
- Serieus en haalbaar financieel beleid voeren voor energie beheersing.
- Initiatieven voor energie besparing en verduurzaming beleidsmatig ondersteunen.
- Plaatsen van windmolens alleen in samenspraak met direct omwonenden.
- Terughoudend beleid met leggen van zonnepanelen op groengebieden en landbouwgronden.
- Gemeente financiën niet belasten met onrealistische energie plannen.
- De agrarische sector betrekken bij uitvoering van milieu beleid.
- Initiatieven van burgers over de leefbaarheid en de zorg van de gemeente ondersteunen.
- Milieustraat in Malden handhaven. Eventueel met steun in private handen overdragen.
Ruimtelijke ordening en woonbeleid
De gemeente Heumen bepaalt het beleid van wonen en daarmee de inrichting van deze gemeente. In dit beleid dient de rol van de gemeente voor een lange termijn vastgelegd te worden voor de verwerving van gronden, gebiedsontwikkeling en de woonvisie. Daarin moet omschreven worden: Het woonaanbod, de kwaliteit van wonen, locaties, de woonruimteverdeling over diverse doelgroepen, de rol van woningbouwcorporaties en huurdersorganisaties. Dit alles met behoud van het karakter van de vier kernen Malden, Heumen, Overasselt en Nederasselt. Teveel wordt rekening gehouden met de wensen van projectontwikkelaars en wordt het belang van de huidige inwoners en woningzoekenden in onze gemeente achtergesteld. Woningen mogen daarom niet gesloopt worden voor nieuwe hoogbouw.
Sportaccommodaties zoals De Broeklanden in Malden dienen niet volgebouwd te worden met appartementen. De dorpskernen dienen hun karakteristieke karakter te behouden en beschermd te worden tegen de verwoestende creativiteit van stedenbouwkundigen en projectontwikkelaars. De woonomgeving is voor de inwoners in alle lagen van de bevolking en niet voor investeerders.
Het is onwenselijk dat woningen aan de Ericastraat bij het winkelcentrum worden gesloopt om appartementen van 8 tot 9 lagen te bouwen. Hoogbouw in onze gemeente dient beperkt te worden uitgevoerd en niet hoger te zijn dan 4 woonlagen. Het bebouwen van het terrein van de betonfabriek in Malden is een goede gedachte, maar het bebouwen van een sport accommodatie zoals De Broeklanden is een onlogische en ongewenste ontwikkeling. Met de ontwikkeling van het bebouwen van het terrein van de betonfabriek in Malden kan ook een toekomstige en verplaatsing van bedrijven aan de Ambachtsweg en De Hogebrug meegenomen worden. Een bouwvisie vergelijkbaar met een project als Hoogenhof kan ontwikkeld worden voor de kanaalzone gelegen tussen het Maas- en Waalkanaal en de Hatertseweg in Malden.
De Kiezersclub is van mening dat een grote mate van vrijheid gegeven moet worden aan het ontwerp van bouw en verbouwing van eigen woningen. De inwoners van Heumen zijn best in staat om zelf te bepalen hoe zij willen wonen. De toets dient zich te beperken tot het bouwkundig verantwoord zijn van het bouwwerk.
Het Kerkplein met de huidige omgeving zoals de unieke kerk en oude bebouwing neemt een centrale plaats in binnen de kern Malden. Het is van belang dat deze karakteristieke uitstraling behouden blijft. Deze laatste historische plek in Malden dient niet volgebouwd te worden met appartementen. Voor het Kerkplein moet een plan ontwikkeld worden waarmee het een bruisend hart wordt met festiviteiten zoals een Pleinfeest, oudejaarsfeest, ijsbaan en meer. Een passende aansluiting met het winkelcentrum, waar het hart klopt en niet wordt versteend met hoogbouw.
Het woonbeleid in onze gemeente zal op de eerste plaats meer in de behoefte moeten voorzien van de eigen inwoners, gericht op starters, jongeren en ouderen die kleiner willen wonen waardoor ook een betere doorstroming ontstaat. Inbreiden in alle dorpen met een mix van woningen op locaties met behoud van voldoende groen en verhogen van de leefbaarheid is waar De Kiezersclub voor staat.
Het op ruime schaal mogelijk maken van bouwen van mantelzorgwoningen op eigen terrein en toestaan van “kangoeroewoningen” voor ouderen zonder teveel gedoe met vergunningen en regelgeving. Ouderen kunnen dan bij hun kinderen wonen en er wordt ook tegemoet gekomen aan mensen met een beperking die zorg nodig hebben van familie of naasten. Hierbij is in meerdere opzichten voordeel te halen in zowel financiële zin door minder wijkzorg, behuizing van zorginstellingen en bestrijding van vereenzaming.
Kernpunten
- Behouden van karakter en zichtbepalende bouw en in de vier kernen.
- Lange termijnvisies ruimtelijke ordening en woonbeleid ontwikkelen.
- Voldoende woningbouw voor eigen inwoners.
- Toestaan van mantelzorgwoning op eigen terrein.
- Inwoners zelf laten bepalen over bouw en verbouw van hun eigen woning.
- Behoud van sport- en speelaccommodaties in de woongebieden.
- Hoogbouw beperken en niet hoger dan vier bouwlagen.
- Woningbouw ontwikkelen op terrein betonfabriek Malden.
- Toekomstvisie opstellen voor Bedrijventerreinen Ambachtsweg en De Hogebrug.
- Onderzoek woningbouw kanaalzone Malden.
- Handhaving karakteristieke uitstraling Kerkplein Malden, geen hoogbouw.
- Verruimen van mogelijkheden voor festiviteiten op Kerkplein Malden.
- Toestaan van een zorgwoning op enigenterrein en vorming van kangoeroewoningen.
Economie
Een goed en aantrekkelijk vestigingsklimaat met minder regels en overheidsbemoeienis voor ondernemers, bedrijven en winkels moet de economie van de gemeente stimuleren. Een ondernemer moet gestimuleerd worden in zijn bedrijfsactiviteiten. Regelgeving beperkt maar al te vaak de innovatie van ondernemers en bedrijven. Zelfgenoegzaamheid en regelzucht van de overheid moeten plaats maken voor klantvriendelijkheid en behulpzaamheid. Starheid in denken en doen moet plaats maken voor souplesse en innovatief meedenken. Niet beklemmende regelgeving aan de ondernemer opleggen, maar samen binnen de kaders naar mogelijkheden zoeken voor toekomst van ondernemers en de werkgelegenheid moet het doel zijn. Bij werk hoort ook recreatie en cultuur, ook dat zijn aandachtspunten om de economie en welvaart binnen de gemeente te stimuleren.
Onverwachte gebeurtenissen zoals weersomstandigheden en pandemieën kunnen grote gevolgen hebben voor de economische toekomst van een ondernemer met zijn bedrijf. De gemeente kan behulpzaam zijn met ondersteuning aan de ondernemer met kennis en uitstel van gemeente belastingen. In deze gevallen kan de gemeente ook een andere invulling geven aan de toepassing en naleving van nationale regelgeving. Uiteraard moet dit passen in de situatie in de leefomstandigheden en het vrije verkeer van de inwoners. Als voorbeeld noemen wij in deze regio de openingstijden van winkels in vergelijking met die van ons buurland Duitsland.
Om de communicatie van ondernemers en bedrijven met het gemeentebestuur te verbeteren en geschillen te verminderen dient een onafhankelijk contactpersoon aangesteld te worden. Deze persoon heeft een brugfunctie en is resultaatgericht in oplossingen en verkorten van lijnen.
Kernpunten
- Terughoudend beleid met regel- en wetgeving.
- Positieve benadering voor behoud en vestiging van ondernemers en bedrijven.
- Ondersteuning van de recreatieve sector, horeca en cultuur.
- Gelegenheid geven van uitstel van gemeentebelastingen en heffingen indien economische omstandigheden daartoe aanleiding geven.
- Eigen invulling geven aan toepassing van landelijke handhaving regels.
- Aanstellen van onafhankelijke persoon voor communicatie bedrijfsleven en gemeente.
Zorg & Welzijn
Zorg en het welzijn van de inwoners is een van de hoofdtaken van de gemeente. Een ieder moet kunnen rekenen op hulp van de gemeenschap wanneer men buiten eigen toedoen in de problemen raakt. Ouderen- en jongerenwerk verdient alle aandacht en mag ondersteuning verwachten van de gemeenschap. Het bevordert de leefomstandigheden en saamhorigheid van de inwoners en kan voorkomen dat men zich buiten gesloten voelt en in een ongewenste situatie belandt. Ouderenzorg moet ondersteund worden en de rompslomp die dit met zich meebrengt moet verminderd worden. Jongerenzorg kan verbeterd worden om te voorkomen dat ouders geen grip meer hebben op de levensstijl van hun kinderen. Jongeren in onze gemeente dienen niet zozeer te worden beziggehouden, maar dienen mogelijkheden te krijgen zich te kunnen ontplooien en naar eigen inzicht deel te nemen aan onze samenleving. Ook de (verborgen) armoedebestrijding verdient ruime aandacht in onze gemeente. Het gemeente bestuur kan dit niet alleen. De tomeloze inzet van een grote groep van vrijwilligers die veelal in stilte zich inzetten voor onze gemeenschap moeten meer faciliteiten en financiële middelen krijgen om deze inwoners te helpen. Particulier initiatief en gemeentelijke overheid hebben elkaar nodig en dienen op een gezonde basis met elkaar samen te werken. Welzijnswerk ontplooit zich niet zonder gemotiveerde inzet van vrijwilligers.
Er zijn meerdere redenen waarom mensen zichzelf kwijtraken en op afstand van de samenleving komen te staan. Autisme, burn-out, dementie maar ook mensen met een geestelijke achterstand. Ook zij maken deel uit van onze samenleving. Een zorgboerderij biedt al deze mensen een veilige en rustgevende plaats om op krachten te komen en zich te ontwikkelen en veelal het gevoel te krijgen een bijdrage te leveren aan de samenleving. In de gemeente Heumen dient gezocht te worden naar het openen van een zorgboerderij, mogelijk gecombineerd met een “klusruimte” voor jong en oud.
Kernpunten
- Actief ouderen- en jongerenzorg, ongeacht privésituatie van de betrokkenen.
- Bredere ondersteuning van vrijwilligers bij deze werkzaamheden.
- Een aanspreekpunt en strikte privacy handhaven voor de hulpbehoevenden.
- Onderzoek en ondersteuning van een Zorgboerderij eventueel gecombineerd met een “klusruimte”.
Cultureel Erfgoed
De Kiezersclub vindt dat aandacht besteed moet worden aan het herstel en behoud van authentieke en gezichtsbepalende gebouwen in de gemeente. Teveel is al verloren gegaan door nieuwbouw. In plaats ons erfgoed te beschermen om het authentieke karakter te bewaren, wordt er te snel gekozen voor afbraak en nieuwbouw. De Kiezersclub wil een beter historisch beleid, waarbij wij als uitgangspunt hebben om het erfgoed in te passen in nieuwe plannen zodat de karakteristieke eigenschappen van de kernen behouden blijven
Kernpunten
- Authentieke en gezichtsbepalende gebouwen als erfgoed beschouwen en afbraak ervan vermijden.
- Betere aansturing van de Erfgoedcommissie.
- Bewustwording van en betrekken van inwoners bij de geschiedenis, historische gebouwen en natuurgebieden.
Sport
De Kiezersclub beschouwt sport als een sterk verbindende factor tussen de mensen. Juist het beoefenen van sport is van groot belang voor de gezondheid, het recreatieve en educatieve element. Sporten doet men in groepsverband maar ook individueel. Sporten doe je vanaf het prille begin van je leven tot en met het senior zijn. Van speeltoestel voor de kinderen, in de openlucht, via fitness scholen naar bewegingstoestellen voor ouderen. Sport houdt het lichaam en geest in een goede conditie en werkt motiverend. De gemeente dient dan ook zorg te dragen voor voldoende accommodatie voor sportbeoefening. Bereikbaarheid van de sportbeoefening dient naast het herkenbaar maken ook financieel te worden ondersteund. Sportbeoefening dient centraal in de gemeenschap te worden geplaatst en niet weg gemoffeld te worden in uithoeken van de gemeente. Het is om die reden dat De Kiezersclub van mening is dat de sportvelden De Broeklanden in Malden op de huidige plaats behouden moet worden.
Kernpunten
- Meer aandacht voor sportbeoefening.
- Ondersteuning van accommodaties voor sportbeoefening voor zowel verenigingen als de private sector.
- Senioren en mensen met een beperking dienen tegen een betaalbaar tarief de sport te kunnen beoefenen in gesubsidieerde instellingen en private accommodaties.